Bygga hus - Välj husmodell

Ett svart 1,5-planshus omgiven av terass och grönska

Av Axel Kangas Publicerad

Innan ditt husbygge kan ta form, står du inför en väsentlig fråga: Vilken husmodell är den rätta för dig? Att välja det perfekta huset är som att hitta rätt klädsel - en balans mellan stil och funktion. Genom att ta hänsyn till dina nuvarande och kommande behov kan du lättare hitta en husmodell som passar dig.

Sammanfattning

  • Fundera över prioriteringarna i ditt framtida hem
  • Välj en hustyp som passar dina behov
  • Kontrollera planbestämmelserna för tomten
  • Besök ett visningshus om det är möjligt

Vad är viktigast

Fundera över prioriteringarna i ditt framtida hem. Vill du ha ett rymligt kök med gott om arbetsyta och möjlighet till matplats? Är stora öppna utrymmen för social samvaro viktigt? Behöver du många rum, ett hemmakontor eller ett avskilt sovrum?

Fundera på framtiden

Hur ser din livssituation ut om ett par år? Det är viktigt att tänka långsiktigt när du bygger ett nytt hus. Kommer barnen att flytta hemifrån eller väntar ni tillskott i familjen? Under uppväxtåren fram till tonåren är utrymme viktigt för många, men vad händer när familjen förändras?

Välj rätt hustyp

1-planshus:

Ett vitt enplanshus med en blommig terass under en sommarkväll

Möjliggör en lättillgänglig boendemiljö med allt på samma våningsplan. Avsaknaden av trappor gör huset till ett bekvämt val för människor i alla åldrar. För familjer med små barn är det enklare att ha koll på dem när alla rum är på ett ställe.

1,5-planshus

Ett vitt enplanshus med en blommig terass under en sommarkväll

Erbjuder en mellanväg mellan enplans- och tvåplanshus. 1,5-planshus är särskilt lämpliga när detaljplanen inte tillåter byggnader med två fulla våningar, men där bygghöjden möjliggör en vindsvåning med snedtak. Den övre halvan av huset kan användas för extra sovrum, arbetsrum eller lekrum.

2-planshus:

En av de mest uppenbara fördelarna med ett 2-planshus är dess optimerade boyta. Här kan man effektivt fördela rummen så att sovrum och badrum får sin plats på övervåningen. Det skapar ett privat utrymme bortom de gemensamma områdena som kök och vardagsrum.

Vinkelhus

Ett vitt enplanshus med en blommig terass under en sommarkväll

Ett vinkelhus kännetecknas av att det har en eller flera brutna vinklar i sin struktur. Huset formar den arkitektoniska helheten och möjliggör skapandet av intressanta planlösningar. Till exempel kan du välja att placera de gemensamma utrymmena i en av vinkelns ändar och de privata utrymmena i den andra.

Suterränghus

Suterränghus är anpassade för tomter med branta sluttningar där det av olika skäl vill undvika omfattande markarbeten. Genom att bygga ett sutteränghus slipper man omfattande markarbeten för att jämna ut marken och kan därav spara pengar. Ett suterränghus är därför ett bra val för att få ut maximal boyta på tomter med sluttningar.

Hus med förhöjt väggliv

Hus med ökad höjd på övervåningen har högre väggar där uppe, vilket skapar extra utrymme samtidigt som den karakteristiska stilen med snedtak bevaras.

Hus med förhöjt väggliv har högre väggar på övervåningen vilket skapar mer rymd samtidigt som de behåller stilen av ett hus med snedtak . Ett hus med förhöjt väggliv kan vara ett utmärkt alternativ för dig som önskar ett tvåvåningshus, men där detaljplanen inte ger tillstånd för hus med två plan.

Tomten väljer oftast huset

Tomten kommer forma ditt val av husmodell och dess placering. Här följer några viktiga aspekter att fundera över:

Tomtens storlek och form:

En större tomt ger mer valfrihet när det gäller husmodeller. För långsmala tomter kanske en mer utsträckt modell passar bäst, medan mindre tomter kan behöva kompaktare modeller för att optimera utrymmet.

Topografi

Kuperad terräng eller lutningar kan påverka både valet av husmodell och var den placeras. Anpassa husmodellen efter terrängen och ta hänsyn till eventuella markarbeten.

Utsikt och solläge

Med en fantastisk utsikt eller önskan om maximal sol, överväg en husmodell som utnyttjar dessa fördelar bäst. Placera fönster och rum i de mest fördelaktiga riktningarna.

Byggregler och bestämmelser

Var noga med att kontrollera de lokala planbestämmelserna. I vissa områden begränsas bygghöjden och byggarean (area som huset får omfatta) samt takets vinkel.

Be om råd

Konsultera vänner och experter för insikter och inspiration kring ditt val av hus. Ett hus innehåller mycket mer komplexitet än vad man tror. Därför kan det vara smart att ta hjälp av en expert för att få hjälp med att hitta en modell som passar tomten och dina behov.

Visualisera huset

Om det erbjuds möjlighet att besöka en visningsmodell av huset, kan det vara fördelaktigt. Genom att besöka huset kan du få en bättre rumslig förståelse. Det kan även vara bra att visualisera huset på tomten.

Med hjälp av Devolvs kartverktyg kan du lägga till 3D-modeller av nyckelfärdiga husmodeller direkt på tomten.

Vanliga frågor om val av husmodell?

Går det att ändra planlösningen på en husmodell?

Ja, det är vanligtvis möjligt att göra ändringar i planlösningen på en husmodell från en hustillverkare, även om det kan finnas vissa begränsningar och extra kostnader beroende på tillverkaren och ändringens omfattning. Det är bäst att kontakta den specifika hustillverkaren för att diskutera dina anpassningsbehov.

Vilka är fördelarna med att köpa ett kataloghus?

Fördelarna med att köpa ett kataloghus inkluderar snabbare byggtid, tydlig prissättning samt beprövade designalternativ.

Vilka anpassningar kan man göra med ett kataloghus?

Oavsett vilken typ av hus eller vilken tillverkare du väljer, finns det nästan alltid möjligheter att göra olika tillval och justeringar. Dessa kan ha en betydande inverkan på husmodellens intryck och upplevelse.

Vad innebär begreppet nyckelfärdigt hus?

Begreppet "nyckelfärdigt hus" saknar en juridisk definition och definieras ofta av leverantören. Vanligtvis innebär det att hemmet är inflyttningsklart vid leverans.

Erbjuder alla hustillverkare totalentreprenad?

Nästan alla hustillverkare erbjuder inflyttningsklara hus, men vad detta begrepp innebär kan variera kraftigt. Skillnader i ansvar, försäkring och ingående kostnader är några exempel på de variationer som kan förekomma. Läs mer på respektive hustillverkares hemsida för att se vad de erbjuder.

Sammanfattning

När du väljer husmodell bör du tänka på både nuvarande och framtida behov. Prioritera vad som är viktigt för ditt kommande hem, inklusive rum och flexibilitet. Välj en hustyp som passar dina behov, ta hänsyn till tomtens storlek, topografi och lokala byggregler. Det kan även vara en bra idé att konsultera vänner och experter för att få nya insikter och perspektiv. Slutligen är det även smart att besöka ett visningshus om detta är möjligt.

Nästa artikel